maandag 30 juli 2018

Recensie: the Smoke Thieves - Sally Green

Hiya!

Voor de Hebban leesclub ontving ik een review copy van the Smoke Thieves: het nieuwste boek van Sally Green. Zo leuk! De leesclub is inmiddels afgelopen en ik zal je vertellen wat ik van het boek vond.

The Smoke Thieves (The Smoke Thieves, #1)
The Smoke Thieves - Sally Green
Penguin | Paperback | 494 pages

Waar gaat the Smoke Thieves over?
A princess, a traitor, a soldier, a hunter and a thief.

Five teenagers with the fate of the world in their hands.
Five nations destined for conflict.

In Brigant, Princess Catherine prepares for a political marriage arranged by her brutal and ambitious father, while her true love, Ambrose, faces the executioner's block.

In Calidor, downtrodden servant March seeks revenge on the prince who betrayed his people. In Pitoria, feckless Edyon steals cheap baubles for cheaper thrills as he drifts from town to town.

And in the barren northern territories, thirteen-year-old Tashis running for her life as she plays bait for the gruff demon hunter Gravell.

As alliances shift and shatter, and old certainties are overturned, our five heroes find their past lives transformed and their futures inextricably linked by the unpredictable tides of magic and war.

Who will rise and who will fall? And who will claim the ultimate prize?

Cover en flaptekst
De cover hierboven is de witte versie zoals hij te verkrijgen is, ik had een paarse cover. Mijn cover vond ik wel tof, omdat het paarse net even iets magisch uitstraalt, maar de witte vind ik ook zeker mooi. Ik vind het tof hoe je aan het einde duidelijk krijgt welke rol bij wie hoort en wat de betekenis van de titel is! De flaptekst klonk me echt goed in de oren, helemaal toen ik het rijtje met 'a princess (...)' spotte!

Veel namen en verhaallijnen
Ik was ook een beetje bang voor dit boek, want vijf personages betekent vijf verhaallijnen. Ik ben zelf niet goed met boeken die veel verhaallijnen hebben, omdat ze vaak warrig overkomen of niet goed genoeg worden uitgewerkt en gelijk het verhaal starten zonder dat je precies weet wie wie is. Gelukkig was dat bij dit boek helemaal niet het geval! Vanaf pagina één kon ik alles goed volgen en had ik een duidelijk beeld van alle personages en hun verhalen. Sally Green neemt gelukkig ook goed de tijd om de personages te introduceren, hun verhalen te vertellen en hun wereld te beschrijven. De één kan dat een 'traag begin' noemen, omdat het inderdaad niet gelijk vol in de actie begint (hoewel, de verhaallijn van Tash wel), maar ik vind dit juist een heel fijn begin. Het droeg bij aan hoe er in het verhaal werd gewerkt aan de vervlechting van de verhaallijnen en het uiteindelijke doel en de plottwists die er waren.

Meer en minder leuke personages
Aangezien je vijf personages volgt heb je altijd wel dat de één je meer ligt dan de ander, dat had ik ook. Wat jammer is, is dat ik bijvoorbeeld Catherine wat minder interessant vond nadat in haar eerste hoofdstukken al iets "groots" gebeurd, en toen het een beetje stil viel, en zij juist de wat langere hoofdstukken had. Niet erg, maar ik was dan wel benieuwd naar de andere personages, dus het hoofdstuk kon me niet snel genoeg gaan.

Vervlechting van de lijnen
Wat ik tof gedaan vond was dat je in het begin echt vijf verschillende personages hebt in verschillende delen van de wereld met hun verschillende doelen en verschillende persoonlijkheden. Ik vind het zo leuk dat ik in het begin echt dacht "hoe gaat ze dit ooit met elkaar samenbrengen?" en dat ze het vervolgens gewoon voor elkaar kreeg. Green schrijft echt heel erg fijn, pakkend, beeldend en super catchy. Ze wisselt grapjes af met serieuze zaken, beschrijft gruwelijke scènes en dan ineens weer een misverstand. Het is zo'n fijn boek en de ontknoping, waarbij de personages zijn samengebracht en er ineens een dikke onthulling werd gedaan was super tof! Ik ben zo benieuwd naar het vervolg, want het vraagt echt om meer. Het enige wat ik minder vond, was dat soms in het midden mijn leestrein even wat vertraging had, doordat sommige personages een te lange aandacht kregen, waarvan ik zoiets had van 'hm-hm, en door'. Verder is het echt een heel fijn boek dat ondanks de bijna 500 pagina's zo uit was!


4.5/5 sterren

Liefs,
Monica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten