zaterdag 14 juli 2018

Recensie: the Last Namsara - Kristen Ciccarelli

Hoi hoi,

Een boek waar ik een tijd naar uitkeek was the Last Namsara. Toen ik de Fairyloot box van november binnen kreeg en dit boek zat erin (in de zilveren uitgave! yay!) was ik zo blij! Het lot heeft op de een of andere manier gemaakt dat ik er tot vorige maand niet naar heb omgekeken, maar toen er op Insta gestemd werd op dit boek, pakte ik hem er eindelijk bij!

Afbeeldingsresultaat voor the last namsara

Waar gaat The Last Namsara over?
In the beginning, there was the Namsara: the child of sky and spirit, who carried love and laughter wherever he went. But where there is light, there must be darkness—and so there was also the Iskari. The child of blood and moonlight. The destroyer. The death-bringer.

These are the legends that Asha, daughter of the king of Firgaard, has grown up learning in hushed whispers, drawn to the forbidden figures of the past. But it isn’t until she becomes the fiercest, most feared dragon slayer in the land that she takes on the role of the next Iskari—a lonely destiny that leaves her feeling more like a weapon than a girl.

Asha conquers each dragon and brings its head to the king, but no kill can free her from the shackles that await at home: her betrothal to the cruel commandant, a man who holds the truth about her nature in his palm. When she’s offered the chance to gain her freedom in exchange for the life of the most powerful dragon in Firgaard, she finds that there may be more truth to the ancient stories than she ever could have expected. With the help of a secret friend—a slave boy from her betrothed’s household—Asha must shed the layers of her Iskari bondage and open her heart to love, light, and a truth that has been kept from her.

Cover en flaptekst
De cover vind ik echt lelijk. Ik heb zelf de zilveren Fairyloot cover en die vind ik wel mooier dan de oorspronkelijke gouden, maar nog steeds vind ik het echt een lelijke cover. Kleurloos en ook nietszeggend. Ik snap dat het mest staat voor 'vertel de oude verhalen niet, anders wordt het je dood', maar meh, nee. Ik vind de Nederlandse cover tien keer mooier! De flaptekst klinkt wel interessant, I love draken!

Saai begin
Het begin van het boek staat erg stil bij het introduceren van de oude verhalen en rustig naar de actie toewerken. Dit vond ik enorm zonde, want het boek heeft naar mijn mening zoveel potentie om een bom van actie en fantasy te zijn. Tuurlijk wil ik eerst kennis maken met de wereld en de personages, maar ik hoef dat echt niet zo rustig uitgekauwd te krijgen dat ik me tot halverwege ga afvragen of er nog iets gaat gebeuren. Wat ik wel tof vond was dat uiteindelijk die oude verhalen wel echt toevoeging hebben aan het verhaal op een interessante manier, ik was namelijk nog wel benieuwd naar waarom er constant van die verhalen tussendoor helemaal uitgeschreven werden. Het had wel echt nut.

Personages
Wat ik jammer vond aan dit boek, was dat ik niet echt met de personages kon binden. Alle personages deden constant onvoorspelbare dingen, waardoor ik geen echt goed leerde kennen. Ook leek het boek een beetje de personages uit de oude verhalen na te doen (en dat is op zich logisch, omdat de oude verhalen "herleven", maar dat voelde gewoon erg voorspelbaar). Ondanks dat ik meerdere plottwists niet zag aankomen, zag ik er ook een paar (en een van de belangrijkere zelfs) wel aankomen. Eigenlijk al van verre, en dat is natuurlijk jammer. De plottwists die ik niet zag aankomen waren wel echt heel goed en maakten het verhaal zoveel sterker, samen met de manier waarop de draadjes uiteindelijk aan elkaar werden geknoopt. Toch was het steeds een beetje makkelijk afgedaan als er een situatie kwam waar je dacht: hoe redden ze zich hier nou uit? Iemand gaat om een hoekje staan en wordt ineens niet gesnapt: dat level oplossingen voor zulke situaties. Geef me meer!

Conclusie
Ik heb echt wel van het boek genoten, want draken zijn altijd tof en ook de hele achtergrond aan oude verhalen waar het boek op gebaseerd is vind ik een interessant iets. Wat me gewoon tegenviel was de uitwerking ervan in termen van actie, originaliteit en realisme van situaties en het bonden met de personages wat niet lukte. Dat maakte het boek voor mij 'oké'.

3/5 sterren

Welke cover vind jij mooier? Goud of zilver? Engels of Nederlands?

Liefs,
Monica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten