dinsdag 15 mei 2018

Recensie: I see London, I see France - Sarah Mlynowski

Hello en Bonjour daar!

Vandaag mijn oordeel over een perfect uitziend vakantieboek: I see London, I see France.

I See London, I See France
Koop bij bol.com

Waar gaat I see London, I see France over?
Nineteen-year-old Sydney has the perfect summer mapped out. She’s spending the next four and half weeks traveling through Europe with her childhood best friend, Leela. Their plans include Eiffel-Tower selfies, eating cocco gelato, and making out with très hot strangers. Her plans do not include Leela’s cheating ex-boyfriend showing up on the flight to London, falling for the cheating ex-boyfriend’s très hot friend, monitoring her mother’s spiraling mental health via texts, or feeling like the rope in a friendship tug-of-war.

As Sydney zigzags through Amsterdam, Switzerland, Italy, and France, she must learn when to hold on, when to keep moving, and when to jump into the Riviera…wearing only her polka-dot underpants.


Cover en flaptekst
De cover vind ik echt tof. De zomerse sfeer straalt er vanaf en het geeft de traveling vibes die het boek belooft. Heerlijk en zeker een eye catcher zo in de winkel. De flaptekst vind ik ook wel leuk klinken. Gewoon een lekker zomers boek met reizen en jongens. Heerlijk.

Eerst een stap terug
Het verhaal begint met de introducties van Sydney en Leela, vanuit wie het verhaal is geschreven. Je krijgt wel gelijk ook de hele levensgeschiedenis voorgeschoteld en de weg naar de reis toe. Aan de ene kant geeft dat wel gelijk waarde aan een personage en maak je kennis met diens persoonlijkheid, maar aan de andere kant vind ik het zonde van het aantal pagina's dat je daarvoor door moet ploegen. Ik had het fijn gevonden als ik gelijk boem in een zomers boek zat en gedurende de reis meer zou ontdekken over de personages. Ik kreeg nu alle diepgang al in één keer op mijn bordje en dat vond ik soms wel wat jammer, want de personages bleven daardoor voor mij wat stilstaan in het boek.

Reizen... met jongens
Al vrij snel slaat het boek over van 'yes, we gaan reizen' naar 'oh, jongensproblemen'. Leela's ex zit in hetzelfde vliegtuig en de héle vakantie neemt vervolgens een wending in het terugkrijgen - en toch weer dumpen - en toch weer... (...) - van die ex. Ik vond dat erg jammer, want de hele vakantie sfeer die het boek belooft, valt daardoor een beetje weg. Er wordt heel erg gefocust op de liefde, jongens, relatie drama, zoenen, flirten, etc. Tuurlijk is het leuk als een zomers boek je ook een bordje fling en flirt voorschotelt, maar dit was geen reisboek meer, dit was gewoon een boy trouble boek, maar dan toevallig in vijf verschillende landen. Het reisaspect vond ik daardoor dus ook niet zo fijn uitgewerkt, omdat het super snel ging. Ze waren echt twee pagina's daar en hup naar het volgende land. Een paar feitjes, een paar korte bezienswaardigheden of dat nog niet eens en hup naar het volgende land. Het voelde meer alsof Sarah Mlynowski zoveel mogelijk Europese landen erin wilde verwerken dan dat het echt een reisboek werd. Ik begrijp dat een city trip naar Europa ook geen weken duurt in elk land, maar ze waren echt van hot naar her in zo min mogelijk tijd en dan toch weer terug, want die jongen achterna, enzovoort. Dat voelde wel wat afgeraffeld, helaas. Ik had graag meer het reizen willen beleven.

Amsterdam
Tot slot zal ik wel nog even zeggen dat er ook leuke dingen in het boek zaten. Het viel me overall tegen, maar het was voor mij wel een prima boek om te lezen. Het was zomers, er zaten grapjes in, drama, zonnige landen, jongens. Het was in principe een typische zomerse contemporary. Wat ik leuk vond was dat de hoofdpersonen ook naar Amsterdam gingen, dus daar kon je lezen hoe Sarah onze hoofdstad (voor de Nederlandse lezers onder ons ;)) beschreef. Echt leuk om het eens door de ogen van een ander te zien. Al leek het wel een beetje alsof echt de nadruk kwam op het wiet roken en naar de seksclub toe, terwijl Amsterdam een hoop te bieden heeft.

Een oké zomers boek
Zo zou ik het denk ik het beste omschrijven. Het was een fijn boek met zomerse invloeden, maar het viel me tegen qua wat ik had verwacht. Je reisde echt even mee met de meiden, maar kreeg vervolgens niet de hele hop on hop off tour die je had geboekt met ze. Als het zonnetje in Nederland/België schijnt kan je zeker even met dit boek de tuin in kruipen, maar in het buitenland kan je dit boek denk ik beter vervangen voor een echte city trip ;)

Ik dank uitgeverij Best of YA hartelijk voor het recensie exemplaar!


3/5 sterren

Naar welk land zou jij nog echt eens een city trip willen doen?

Liefs,
Monica

2 opmerkingen:

  1. Leuke recensie heb je geschreven. Ik ben het helemaal met je eens. Ik vond het ook een leuk boek voor tussendoor en leuk dat Amsterdam ook aan bod kwam, alleen wel jammer van de vooroordelen/stereotypen.. Ik zou graag een citytrip door Engeland of Italië willen doen, dat lijkt me supertof!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanksss <3 Jaa helaas was dat zo, maar idd wel gewoon lekker boek voor tussendoor. Engeland trekt mij ook heel erg! Of Frankrijk, lijkt me heerlijk :)

      Verwijderen