vrijdag 13 april 2018

Recensie: Splintered - A.G. Howard

Hii!

Een boek waar ik iets van vijf jaar geleden al mijn oog op had was Splintered. De cover vond ik toen echt mega gaaf, maar het feit dat het een Alice in Wonderland hervertelling was, vond ik helemaal gaaf. Het nadeel was, dat ik toen nog geen Engels las. Dusss... Zo gauw ik wél Engels las, bestelde ik dit boek. Het heeft even moeten duren, maar ik heb hem nu dan eindelijk gelezen.

Was Splintered mijn enthousiasme waard?

Koop bij bol.com

Waar gaat Splintered over?
This stunning debut captures the grotesque madness of a mystical under-land, as well as a girl’s pangs of first love and independence. Alyssa Gardner hears the whispers of bugs and flowers—precisely the affliction that landed her mother in a mental hospital years before. This family curse stretches back to her ancestor Alice Liddell, the real-life inspiration for Lewis Carroll’s Alice’s Adventures in Wonderland. Alyssa might be crazy, but she manages to keep it together. For now.

When her mother’s mental health takes a turn for the worse, Alyssa learns that what she thought was fiction is based in terrifying reality. The real Wonderland is a place far darker and more twisted than Lewis Carroll ever let on. There, Alyssa must pass a series of tests, including draining an ocean of Alice’s tears, waking the slumbering tea party, and subduing a vicious bandersnatch, to fix Alice’s mistakes and save her family. She must also decide whom to trust: Jeb, her gorgeous best friend and secret crush, or the sexy but suspicious Morpheus, her guide through Wonderland, who may have dark motives of his own.

Cover en flaptekst
Ik geloof niet dat ik nog veel hoef te vertellen over de cover en flaptekst. Jij snapt natuurlijk wel dat deze cover puur genot is voor het oog en dat de flaptekst echt heerlijk fantasy klinkt. Ik kon voor mijn gevoel gewoon niet níét van dit boek houden.

Van start
Toen ik begon te lezen merkte ik gelijk op dat de letters niet zwart zijn, maar een soort paarsig. Dat vind ik echt heel gaaf. Het heeft net een beetje extra. Het verhaal begon lekker mysterieus en een beetje creepy, maar ik was even bang dat ik het hele Alice in Wonderland verkeerd had begrepen, want een skatebaan die Underland heet, was dat wat ik ging krijgen? Dat was het enige moment dat ik twijfelde aan het verhaal. Gelukkig bleek er later een echt konijnenhol te zijn en een Wonderland wereld, dus jeeej! Niks aan de hand.

Alice in creepy Wonderland
Het toffe aan dit boek vind ik dat het een soort creepy versie van Alice in Wonderland is. Daarnaast is het niet echt Alice in Wonderland wat wordt herverteld, maar de (klein, klein, klein)kleindochter van Alice die naar Wonderland gaat om de fouten van haar oma te herstellen. Echt een super gaaf idee. Je ziet dus de wereld zoals je die kent uit het verhaal van Lewis Carroll, maar dan op een soort creepy, door Alice verpeste manier. Alissa moet hier "de wereld redden" en je leest dan haar avontuur samen met Jeb. Op vele momenten is het best gruwelijk, maar over het algemeen is het vooral lekker magisch en leest het fijn weg. Er zitten nieuwe, originele aspecten bij het klassieke verhaal en dat vind ik heel tof. Morpheus vind ik een interessant personage en het hele idee met de motten vind ik ook gaaf. Het is echt een versie van AiW die ik kan waarderen.

Schrijfstijl en tempo
Er is op de schrijfstijl en het tempo nog wel iets aan te merken. In principe las het voor mij gewoon heerlijk weg, want het taalgebruik is niet al te lastig en de beschrijvingen zijn niet te uitgebreid, maar soms werden wel oninteressante dingen beschreven. Er werd niet per se lang stil gestaan bij die bosjes en dat gras, maar soms voelde het gewoon onnodig dat er over dat bosje en gras werd geschreven, terwijl er niets mee was en ze er niks mee deden. Oké, dit was een vage uitleg, maar soms werd er gewoon ingegaan op iets dat totaal geen rol speelt in het boek. Dat had van mij wel gelaten mogen worden. De bouw van de wereld vind ik goed gelukt, al had er van mij nog wel een map of iets in mogen zitten, want soms kon ik niet lekker plaatsen waar ze waren. Dit maakte dat ik even moest stoppen met lezen om te bedenken hoe het in elkaar zat en dat ging van het tempo af. Verder heb ik eigenlijk niks aan te merken op het boek qua tempo en schrijfstijl, want het is een prima boek. De liefdesdriehoek had van mij niet gehoeven, maar ik snap hem wel en voor volgende delen komt het wel mooi uit.

Aanrader?
Ja, ik vind het een erg leuk boek. Het zit vol met bekende personages, maar dan net even op een andere manier en dat maakt het super origineel en tof. De verhaallijn zit goed in elkaar en ondanks kleine flaws in tempo en beschrijvingen, vond ik het een hele leuke start van een serie. Ik ben super benieuwd naar het volgende deel!


4/5 sterren

Ben jij ook een Alice in Wonderland fan?

Liefs,
Monica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten