donderdag 22 maart 2018

Recensie: the complete Alice!

Hi!

Onlangs las ik één van mijn favoriete classics ooit: Alice in Wonderland. Deze toffe bundel met alle verhalen van Alice kocht ik vorig jaar al, maar omdat hij zo dik is durfde ik er nooit echt in te beginnen. Daarnaast had ik Alice nog nooit echt volledig in het Engels gelezen, dus ik was benieuwd hoe ik het ging vinden. Toch pakte ik laatst mijn kans en ging met deze dikke pil op bed zitten.


Koop bij bol.com

Waar gaat The Complete Alice over?
The Complete Alice, including both Alice's Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass and What Alice Found There, is the ultimate edition of Lewis Carroll's much-loved classic, from the original publisher, Macmillan. Packed full of amazing exclusive extra features from the Macmillan archive and a foreword by Philip Pullman, 

Curious Alice, the bossy White Rabbit, the formidable Queen of Hearts and the Mad Hatter are among the best loved, most iconic literary creations of all time. Macmillan was the original publisher of Alice in 1865 and is proud to remain true to the vision of its creators. This stunning anniversary treasury reproduces every word of Carroll's masterpiece and its equally famous sequel, Through the Looking-Glass. Lively and authoritative non-fiction content draws on Macmillan's rich historical archive to tell the real-life story of how Alice was written and published, making this a perfect gift for fans of Alice young and old.

Cover en flaptekst
De cover is echt mega mooi. Dat is een van de redenen dat ik dit boek kocht. De voorkant heeft een gat in de kaft, als een soort konijnenhol. Het schutblad aan de binnenkant heeft dit ook, en zo vormt het een paar lagen van het hol. De zijkanten van het boek hebben een prachtige glimmende rode kleur en er zit een mooi leeslint bij. Het boek is echt een must have!

Alice in Wonderland
Wat ik heel leuk vond aan Alice in Wonderland, het eerste verhaal, was dat het eindelijk herkenning gaf van de vele, veeeele quotes die ik al van het verhaal ken. De manier waarop het geschreven is, is echt bijzonder en ik vond het heerlijk om de quotes terug te vinden. Soms moet ik wel zeggen dat het me even iets te poëtisch werd, maar ja, dat heb je met classics. Wat me opviel was dat in dit verhaal nog helemaal geen Tweedle-Dee en Tweedle-Dum zaten, noch kwam ik de pratende/zingende bloemen tegen. Wel las ik ineens over een griffioen, een leeuw en nog meer dingen die ik niet eerder wist van het verhaal. Dat is wel erg leuk. Daarnaast was het gedeelte in de film met de rups mijn favoriete scène, maar in het boek is het echt super kort. Een klein stukje poëtisch gepraat en klaar. Niks rookcirkeltjes blazen, niks vlinder ontpopping. Dat viel me wel een beetje tegen.

Alice through the looking glass
In dit verhaal vond ik eindelijk de twee mannetjes en de zingende bloemen. Ah, het was dus toch geen Disney verzinsel! Heel erg leuk. Ook leuk hoe het verhaal begint, zo met de schaakstukken en de verhoudingen van Alice t.o.v. meubels. Je merkt wel echt dat verhoudingen en vooral de wisseling van de verhoudingen een grote rol spelen in het hele boek. Ondanks dat ik dit verhaal erg leuk vond, is toch het eerste verhaal mijn favoriet. Ik herken er meer van, wat misschien mee weegt in mijn beoordeling, maar ook vind ik het fantasierijker. Hoe aan het einde van through the looking glass alles een droom bleek vind ik net even verder gezocht dan hoe na in Wonderland alles een droom bleek. Maar ja, meneer Caroll moet ook nog wat te schrijven overhouden.

Conclusie
Al met al heb ik me ontzettend vermaakt met het boek. Er zaten heel veel herkenbare dingen in: personages, quotes, situaties. Tegelijkertijd was er ook heel veel nieuw en dat deed me realiseren hoe weinig ik eigenlijk van het originele verhaal ken. De bonusverhaaltjes en het bonusmateriaal vond ik ook een toffe toevoeging aan de bundel. Heel leuk om dat te ontdekken. Wel waren er dus wat minpunten voor mij, maar het is zeker een aanrader (in welke taal of editie dan ook).


4/5 sterren

Heb jij het originele verhaal van Alice al eens gelezen? Wat vond jij ervan?

Liefs,
Monica

2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie versie! Ik ben echt gek op het verhaal van Alice, dus ik ga zeker eens op zoek naar deze editie.

    BeantwoordenVerwijderen