zondag 7 januari 2018

Recensie: De Notenkraker - E.T.A. Hoffman en Sanna Annukka

Hoi lieve boekenwurm,

Voor kerst kreeg ik De Notenkraker, een prachtig geïllustreerd boek, uitgegeven door Blossom Books. Dit pareltje had ik al op het oog, maar ik heb hem uiteindelijk ook echt gekregen!


Koop bij bol.com

Waar gaat De Notenkraker over?
Op dat moment zag Marie iets wat niemand nog was opgevallen. Helemaal achter op de tafel stond een eigenaardig mannetje, heel onopvallend, alsof hij geduldig op zijn beurt wachtte.

Het is kerstavond. Fritz en Marie kunnen niet wachten om hun cadeautjes open te maken. Tussen alle geschenken vindt Marie een vreemd uitziende notenkraker. Nog vreemder: hij komt 's nachts tot leven. Voordat ze het weet is Marie het middelpunt van een gevecht tussen de Muizenkoning en het andere speelgoed en wordt ze meegenomen naar een wereld van suikerkastelen, chocoladekoningen en echte liefde.


Cover en flaptekst
De Notenkraker heeft een hele aparte vorm. Ik vind dit aan de ene kant wel mooi, want zo springt hij eruit, maar aan de andere kant vind ik hem een beetje uit proportie. Hij had van mij iets minder langwerpig mogen zijn, dan had hij tussen mijn planken gepast. Verder is de uitwerking wel super gaaf, met een linnen omslag, voelbare letters en geweldige illustraties op de schutbladen.

Magisch sprookje
Het verhaal was iets anders dan ik had gedacht. Er speelde zich veel meer in de echte wereld af dan in de wereld waar de Notenkraker en de muizen tot leven komen. Dat vond ik wel jammer, maar dat is niet de schuld van het boek natuurlijk. Het verhaal is wel heel bijzonder en ik vind het erg gaaf dat ik eindelijk heb gelezen wat het verhaal van de Notenkraker nu echt is.

Geweldige illustraties
De illustraties in het boek zijn echt geweldig. Ik vind ze super mooi en de stijl past helemaal bij het verhaal. Ze zijn wat geabstraheerd, maar nog steeds herken je alle figuren duidelijk erin en snap je wat er wordt afgebeeld. Er zitten best veel illustraties in en dat vind ik heel fijn, want het is een hele mooie toevoeging aan het verhaal.

Bijzonder taalgebruik
De schrijfstijl van het verhaal vind ik erg bijzonder. Je ziet dit soort schrijfstijl wel vaker in klassieke verhaaltjes, bijvoorbeeld in Alice in Wonderland. Ik vind dat een hele mooie manier van schrijven, met bepaalde woorden en zinnen die echt een soort magie dragen an sich.

De Notenkraker is niet zo dik, maar toch vol met mooie woorden en fantasierijke zinnen. De prachtige illustraties maken het boek compleet. Een must-have voor in je boekenkast!


Liefs,
Monica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten