woensdag 8 november 2017

The Indie Awards!

Hi daar,

Misschien heb je het al vernomen, maar er is een nieuwe awardshow aan de wereld voorgesteld. En niet zomaar een awardshow, maar speciaal voor ons boekenwereldje! En niet zomaar voor ons boekenwereldje, maar voor een bijzondere groep auteurs!
Ik vertel je vandaag wat The Indie Awards inhouden, noem een paar boeken van indie auteurs die ik heb gelezen en sluit af met waarom ik zelf voor self publishing heb gekozen met mijn boek.


The Indie Awards
Sanne Hillemans en Simone Lucchesi hebben dit fenomeen opgericht om auteurs van zelf gepubliceerde boeken (indie auteurs) een kans te geven om in de spotlight te staan. Als auteur met een zelf gepubliceerd boek is het vaak lastig om onder de aandacht te komen, omdat er zoveel boeken bestaan die uitgeverijen met hun grote bereik aankondigen - jij komt er doodleuk als onbekende auteur zonder bereik met je boek tussen staan. En dan? Hopen dat iemand je boek wil lezen. Deze awards zijn speciaal voor die auteurs, die dat zetje naar publiciteit wel kunnen gebruiken. Ze moeten alles zelf doen (van het binnenwerk (controleren) tot de cover ontwerpen) en als ze hun boek dan eenmaal hebben kunnen ze niet zomaar rondstrooien met recensie exemplaren naar bloggers, want dat moeten ze allemaal zelf betalen.

Boeken die ik heb gelezen van indie auteurs
Ik las Circus Cesaria van Sanne Hillemans, Short Stories of a Single Girl van Simone Lucchesi en Bijzonder Normaal van Marjolijn Zuidema. En ik vind dat deze verhalen gewoon allen heel erg leuk waren. Je hoeft namelijk geen uitgeverij aan je zij te hebben staan om goed te kunnen schrijven en lezers te vermaken.

Mijn ervaring als indie auteur
In september dit jaar bracht ik mijn eigen boek uit: Fatale Beloftes. Dit boek heb ik zelf geschreven, geredigeerd, gecontroleerd en het coverontwerp heb ik ook zelf moeten doen. Ik had proeflezers die me hier en daar hielpen met inhoudelijke tips, maar ik vond het een moeilijke taak om dit allemaal zelf te doen. Wist ik veel hoe een boek precies werd vormgegeven, hoe het colofon precies moest, hoe de lay-out van een boek in elkaar zit, wat de volgorde is met dankwoord, quotes enzovoort. Ik heb ontzettend veel boeken doorgebladerd en sites bezocht om me wegwijs te maken. Dat ik alles zelf moest doen was dus best een flinke stap in het diepe, maar ik heb hem uiteindelijk toch bewust gezet. Ik wilde namelijk zelf wel het laatste woord hebben over de cover en ik wilde dat mijn verhaal, mijn verhaal bleef. Niet iemand die me vertelde hele lappen tekst te schrappen, ondanks dat het ongetwijfeld mijn verhaal zou verbeteren.
Sommige mensen hoor ik nog wel eens roepen dat je als zelf gepubliceerde auteur veel geld verdient, want alles is voor jou, niks hoef je te delen met de uitgeverij/schrijfcoaches etc. Ik zal je gelijk uit die droom helpen, want ook al kost mijn boek €19,95, ik krijg maar €1,00 per verkocht boek. Ik had heel graag het boek €15 of nog goedkoper gemaakt, maar dat was gewoon niet mogelijk. Ik doe het dan ook niet voor het geld ;)
De keus maakte wel dat ik uiteindelijk dus met een prachtig eigen boek zat, maar wat toen?
Ik heb natuurlijk My Perfect Book Life, waar ik een vrij groot bereik mee heb, dus daar kon ik mijn boek mooi op aankondigen. Aardig wat boeken werden verkocht, maar ik merkte wel dat om boeken in de boekwinkel te hebben, in bibliotheken en bij meer mensen thuis, ik alsnog te weinig 'macht' heb in boekland met alleen mijn blog. Ik vind daarom the Indie Awards een super idee om deze self-published auteurs even in het zonnetje te zetten.

Nomineren
Vanaf 1 november tot en met 31 november 2017 is het mogelijk om boeken van indie auteurs te nomineren voor de Indie Awards. Dat kan je doen door hier te klikken. Je kunt meerdere boeken nomineren en je kunt kiezen uit de prijzen waarvan jij denkt dat het boek er kans op moet maken. Op 14 april 2018 zijn de uitreikingen, waar jij ook aanwezig kan zijn als dat je leuk lijkt!

Lees jij wel eens boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven?

Liefs,
Monica

Geen opmerkingen:

Een reactie posten