maandag 14 december 2015

Recensie: Het Programma - Suzanne Young

Hooii!

Ik heb heel lang nagedacht voor ik deze serie ben gaan lezen. Het leek me wel leuk, maar ik was bang dat het niet was wat ik had verwacht en het een of andere ziekenhuis thriller werd (daar heb ik er wel weer genoeg van gelezen). Maar toen mijn lieve vriendinnetje Lindsey mij aanraadde dat de serie "écht gaaf is Moon!" moest ik het wel proberen :)!


Waar gaat Het Programma over?
In de wereld van Sloane is het uiten van echte gevoelens verboden, depressie onder jongeren is een epidemie en de enige oplossing is het Programma…
 
Sloane denkt wel twee keer na voordat ze in het openbaar begint te huilen. Sinds zelfdoding is uitgegroeid tot een internationale epidemie, zou een huilbui haar in het Programma kunnen doen belanden, de enige bewezen behandelingsmethode. Ze heeft al een broer verloren, dus Sloane weet zeker dat haar ouders er alles aan zullen doen om haar in leven te houden. Ze weet ook dat iedereen die het Programma heeft gevolgd terugkeert met een schone lei: hun depressies zijn verleden tijd, maar hetzelfde geldt voor hun herinneringen.
 
Omdat ze zowel thuis als op school constant onder toezicht staat, zorgt Sloane dat ze zo min mogelijk opvalt en verbergt ze haar gevoelens zo goed mogelijk. De enige bij wie Sloane zichzelf kan zijn, is James. Hij heeft beloofd om ervoor te zorgen dat ze geen van beiden in het Programma terechtkomen en Sloane weet dat de liefde tussen hen sterk genoeg is om allerlei tegenslagen te weerstaan. Maar ondanks de beloftes die ze elkaar maken, wordt het steeds moeilijker om de waarheid te verbergen. Ze worden alle twee steeds zwakker, depressie ligt op de loer. En het Programma zit hun op de hielen…

Wauw. Dit boek. Het klopt gewoon. Het programma is een wervelend, niet te missen succes! 

Ah het is echt een leuk boek! Het gaat over Sloane en haar vriendje James en vriend Miller. Sloane's broer Brady heeft zelfmoord gepleegd, iets wat steeds meer te zien is bij jongeren. Daardoor is Het Programma ontwikkeld. Dit maakt dat jongeren tot en met 17 jaar opgepakt kunnen worden door programmeurs als zij tekenen vertonen van depressiviteit  of de wil om zelfmoord te plegen. De programmeurs liggen altijd op de loer en grijpen snel in. Je moet dus ook maar niet proberen te huilen waar anderen bij zijn of een grap maken over depressief zijn of zelfmoord. Voor je het weet beland je in het programma en herinner je je niets meer.. 

Het is best grappig dat de meeste jongeren eigenlijk juist door het programma zelfmoord plegen. Ze willen niet worden opgenomen en hun herinneringen kwijtraken, dus plegen ze zelfmoord als er sprake is dat ze zullen worden opgenomen. Best ironisch. 

Wat eigenlijk zo raar is, is dat alle ouders zo ontzettend overtuigd zijn dat het programma de remedie is tegen depressieve kinderen en kinderen met zelfmoordneigingen. Dat kan je ook zien bij de moeder van Sloane (vader wat minder): nu haar zoon zelfmoord heeft gepleegd en haar dochter richting depressief gaat, zegt ze ook steeds van het programma is de beste oplossing, je moet worden genezen. Terwijl je toch kan zien dat die kinderen al hun herinneringen kwijtraken. Al zien zij dit als 'het weghalen van geïnfecteerde herinneringen die de ziekte veroorzaakt'.

Als Sloane's enige steunpunt James wordt opgenomen in het programma, volgt zij al snel. En dat proces is zwaar. 

Het programma zit echt goed in elkaar. Het is spannend, vol actie, actueel en doordacht. Ik ben heel benieuwd wat het tweede boek gaat brengen! 

Ik geef het boek 5/5 sterren! En ik dank uitgeverij Karakter hartelijk voor het opsturen van dit recensie exemplaar! 

Titel | het programma
Auteur | Suzanne Young
Uitgeverij | karakter uitgevers
Uitgave | hardcover 
Prijs | €19,95
Pagina's | 400
ISBN | 978 90 4520 690 5

Liefs,

Monica 

2 opmerkingen:

  1. Ik vind dit echt een toffe serie om te lezen. Nu moet ik wel nog de prequel lezen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb 'm in de kast staan en ik wil hem heel graag lezen binnenkort, lijkt me zo bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen