woensdag 16 september 2015

Recensie: De Evolutie van Calpurnia Tate - Jacqueline Kelly

Hee allemaal,

Ik heb een boek gelezen met werkelijk een práchtige cover! Kijk dan!Natuurlijk is een prachtige cover niet genoeg om een goed boek te zijn, maar het boek heeft zeker een pluspunt gescoord door zo mooi te zijn <3

Waar gaat het boek over?
Het is 1899. De bijna 12-jarige Calpurnia groeit op als enig meisje in een gezin van zeven kinderen. Haar ouders verwachten van haar dat ze leert koken, naaien en pianospelen. Maar veel liever gaat Callie naar de rivier achter het huis, waar ze zich verwondert over planten en dieren.
De enige die haar begrijpt is haar grootvader, een amateur natuurwetenschapper, van wie Callie leert hoe ze haar ontdekkingen kan vastleggen. Hij leent haar zelfs een exemplaar van Darwins Evolutieleer, op dat moment streng verboden voor minderjarigen.
Calpurnia droomt ervan te reizen en naar de universiteit te gaan. Maar ligt dit binnen het bereik van een meisje aan het eind van de 19e eeuw?
Het boek in één woord? Schattig! Gewoon super schattig!

Ik ben zelf dol op geschiedenisboeken, biologieboeken en leesboeken en dit is een combi van alle drie! Hoofdpersonage Calpurnia (Callie Vee) is een ontzettend schattig personage. Haar nieuwsgierigheid is ontzettend herkenbaar en leuk om te lezen. Ze heeft niet zo'n goede band met haar grootvader, is een beetje bang voor hem en weet eigenlijk niet of hij haar naam wel kent. Op een dag komt ze een nieuw soort sprinkhaan tegen in het gras en besluit ze haar grootvader om raad te vragen. Langzaam aan begint er een band te ontstaan tussen Callie en haar grootvader.

Vanaf dat moment gaan de twee er samen op uit om in de natuur naar nieuwe dier- en plantensoorten te zoeken. Callie vindt een prachtige rups, Petey, die als hij ontpopt een hele enge 'vlinder' wordt en uiteindelijk ontdekt zij ook een nieuw soort samen met haar grootvader.

Ondertussen beleeft Callie nog meer avonturen als pianoles, een klein huisdiertje, een prijsuitreiking....

Het boek is echt een en al biologie, geschiedenis, manieren en schattigheid. Het is wel dat je er van moet houden, anders kan het zijn dat het boek niks voor jou is. Ik vond het boek in ieder geval erg leuk om te lezen! Het is een jeugdboek, maar ik heb er van genoten en ik denk dat wat oudere kinderen het ook gewoon kunnen lezen!

In ieder geval is dit boek een pracht om in de kast te hebben staan ;-)

Hartstikke bedankt uitgeverij Querido voor het opsturen van dit recensie exemplaar!

Ik geef het boek 4/5 sterren!

Titel | De Evolutie van Calpurnia Tate
Auteur | Jacqueline Kelly
Vertaling | Annelies Jorna
Uitgeverij | Querido
Prijs | €19,95
ISBN | 9789045118345

Koop het boek HIER zelf!

Liefs,

Monica

2 opmerkingen: